CHLEBEK BANANOWY

Składniki:

3,5 szt. mocno dojrzałych bananów (są one wtedy bardziej słodkie i miękkie)
3 jajka
260 g mąki ryżowej
100 g roztopionego masła/oleju kokosowego lub rzepakowego
80 g erytrolu/ksylitolu lub innego słodzika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli

Opcjonalnie
orzechy włoskie
wiórki kokosowe
aromat cytrynowy
ekstrakt z wanilii

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż formę papierem do pieczenia.
W oddzielnej misce zblenduj lub rozgnieć widelcem banany, dodaj roztopione masło.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj erytrol, żółtka, proszek do pieczenia i sodę.
Krótko zmiksuj.
Mąkę wsypuj stopniowo, cały czas mieszając łyżką (lub na najmniejszych obrotach miksera bardzo krótko).
Mokre składniki dodaj do suchych i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Masę wyłóż do keksówki. Piecz około 50-55 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!