Tłuszcz wróg czy przyjaciel ?

dobre strony:

-obniżają wyrzuty cukru we krwi
-trzymają w ryzach hormony np. testosteron
-powodują większą sytość niż węglowodany
-duża ilość kcal w małym kawałku (dla jednych plus dla drugich minus)
-Witaminy A D E K rozpuszczają się tylko w tłuszczach
(czyli przyjmowanie witamin w posiłku beztłuszczowym = wyrzucenie kasy)
-brak tłuszczy w diecie= brak wytwarzania żółci= problemy z trawieniem = gromadzenie się toksyn w organiźmie

złe strony:

– zbyt duża ilość tłuszczy omega 6 powoduje stany zapalne
– podczas smażenia na tłuszczu roślinnym wytwarzają się szkodliwe wolne rodniki
– nadmierna ilość zmniejsza tempo przemiany materii (szczególnie dotyczy sportowców)
– Długo się trawią

To tylko cząstka dobrych i złych stron tłuszczu.