1. Pomagają regulować masę ciała. Mikroorganizmy w twoich jelitach mogą decydować
o tym, ile energii pozyska twój organizm z pożywienia, kontrolować sygnały
o głodzie i sytości, decydować o tym, na które pokarmy masz ochotę, oraz
o tym, jak szybko rośnie poziom cukru we krwi po posiłku. Dlatego osoby z
podwyższonym poziomem cukru i insuliny mają mikrobiom bardziej niekorzystny
niż osoby szczupłe oraz mniej różnorodny. To znaczy, że mają niekorzystne proporcje dobrych
bakterii do złych. Wiemy też, że niektóre bakterie, między innymi Firmicutes,
lepiej od innych pozyskują energię z pożywienia. Oznacza to, że jeśli mam
więcej tych bakterii to będe wydalał mniej kalorii niż osoby otyłe po
zjedzeniu takiego samego posiłku.

Badanie z National food institute

Naukowcy zgromadzili próbki kału z 32 dzieci

16 dzieci z nadwaga i 16 o normalnej wadze- a następnie przeszczepili te próbki
myszom. Myszy, które dostały kał od dzieci z nadwagą, przytyły wyraźnie bardziej
od dzieci szczuplejszych, chociaż jadły to samo. Badacze sprawdzili też, ile
niespożytych kalorii zostawało w kale myszy, i odkryli, że te, które przytyły
najmniej, wydalały najwięcej kcal.

Wniosek taki im bardziej ,,zapuszczony organizm”(mikrobiom) tym gorsza
absorpcja składników odżywczych z jedzenia. Dlatego często osoby chude mogą
jeść więcej zakazanych rzeczy niż osoby otyłe.

TO NIE SPRAWIEDLIWE !!!!!!!!!!

CDN

Michael Mosley