Nadnercza są to małe gruczoły znajdujące się nad nerkami, w dolnej części
pleców. Gruczoły te odpowiadają za wydzielanie hormonów regulujących stres,
dodatkowo m.in. odpowiadają za reakcje po spożytym posiłku. Od nich zależy czy zmagazynujemy
te kcal w postaci tłuszczu, czy zdrowo spalimy je nie powiększając przy tym tkanki tłuszczowej.

W skrócie: nadnercza są odpowiedzialne za przemianę materii. Do wytwarzanych przez
korę nadnerczy hormonów należą:

-kortyzol
-noradrenalina
-aldosteron
-epinefryna

Organizm wydziela je w odpowiedzi na stres lub przyjemność. Czynnikami
stresogennymi może być np. wypadek samochodowy, częste omijanie posiłków lub
wymagająca praca na kierowniczych stanowiskach.

Wydzielanie hormonów stresu reguluje uwalnianie glukozy z zebranego z mięśni lub
wątroby (glikogenu) w celu pobudzenia lub zwolnienia tempa przemiany materii.

Jak działa to w praktyce?

Stres wyciąga substancje odżywcze z organizmu z tych miejsc, z których nie
nie powinniśmy ich tracić (np. z mięśni). Jeśli zaczynamy spożywać zdrowe i bogate
odżywczo jedzenie, nasz organizm nie będzie musiał uciekać się do takich praktyk.
Jeśli jednak jemy „śmieciowe”, wyjałowione jedzenie, nasz metabolizm zwalnia do
minimum. Odżywiając się właściwie nakarmimy swoje nadnercza, które będą mogły
przetrwać stres bez uciekania się do zwalniania przemiany materii.

Jednak gdy organizm za długo jest w fazie stresu następuje zjawisko zmęczenia
nadnerczy. Nasz organizm jest w ciągłym kryzysie. Jesteśmy ciągle zmęczeni, nie
regenerujemy się, jesteśmy wypalenii, łatwiej łapiemy infekcje i choroby
autoimmunologiczne (insulinooporność).