Pieczywo

– Z czego składa się chleb?
– Jaka jest różnica między tym z piekarni a tym z supermarketu?
– Który wybrać: na zakwasie czy na drożdżach?
– Z jakiej mąki pieczywo jest najlepsze?

Z czego powinien składać się chleb?
Prawdziwy chleb powinnienmieć TYLKO 4 składniki: mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże (sposób domowy).

Z czego jest zrobiony chleb z supermarketu?

-Ekstrat słodowy jęczmienny
-Karmel (producenci farbują nim chleb, który potem udaje razowy)
-kwas askorbinowy E300
-Kwas cytrynowy E330
-Mleko w proszku
-Mono i dilicerydy kwasów tłuszczowych
-Syrop glukozowy
-E170
-E322, E471 (zakwaszacz i ulepszacz)

W supermarketach półki uginają się od bułek, chleba i bagietek.

Jak powstaje chleb z sieciówek? Co to jest właściwie?

Ciasto, z którego wypiekane są bułki z supermarketu, produkuje się je tonami a
później mrozi na wielu liniach produkcyjnych. Kolejne miesiące spędza
ono w magazynach, dostając się nastepnie do sklepów. W markecie podgrzewa
się je tak, aby nabrało pięknego dla oka kształtu i piecze w ,,mini piekarniach”
w sklepie.

Warto zaznaczyć, że ziarna zbóż w pieczywie typu fitness to często jedynie około 2%

Na pewno nie wybierajmy pieczywa o przedłużonym terminie ważności, pakowanego
w folię. Ma w sobie konserwanty więc nie jest zdrowy. Chyba, że wybieramy się na drugi koniec świata i nic nie będziemy mogli
zjeść. Często możemy zobaczyć na opakowaniu pieczywa ,,nie zamrażać”.
Zazwyczaj to oznacza, że produkt ten został już rozmrożony, zanim trafił
na sklepową półkę.

Kolejna sprawa: czy chleb lepiej wybrać na zakwasie czy na drożdżach?

Oczywiście, że na zakwasie! Zakwas ma właściwości zdrowotne. Zakwas inaczej
kwas mlekowy jest źródłem bakterii probiotycznych, które odżywiają nasze kosmki
jelitowe odpowiadające za wchłanianie witamin i minerałów z pożywienia.
Jeśli mamy ,,zajechane” kosmki jelitowe jak np. przy celiaki czy przy rozroście
bakteryjnym jelita cienkiego towarzyszyć mogą biegunki, zespół jelita drażliwego
oraz nieprawidłowe ph soku żołądkowego odpowiadające za nie trawienie między
innymi mięsa i zaleganie w jelitach.

Mąka mące nie równa

Biała mąka jest produktem silnie oczyszczonym i w związku z tym pozbawionym witamin i soli mineralnych.
W skład każego ziarna zbóz wchodzi skrobia i otoczka, która w prypadku białej mąki jest usuwana a właśnie w tej otoczce
znajdują sie cenne witaminy i sole mineralne. Tak więc biała mąka i wyroby z niej otrzymywane, które tak nam smakują tylko zaklejają
jelita, bo nie mają już w sobie błonnika, który usuwa z organizmu składniki przemiany materii.
Najlepiej wybierać ciemne pieczywo, w którym jest błonnik, witaminy, B1, B2,B6, E i kwas foliowy.

Kolejna sprawa: czy zastanawialiście się dlaczego chleb z białej mąki pszennej
jest tańszy od tego z mąki orkiszowej i to znacznie?!

Orkisz ma mocniejszą łuskę, jest bardziej odporny na choroby i szkodniki co
oznacza, że jest zbożem mniej zmodyfikowanym niż pszenica a także mniej
zanieczyszczona sztucznymi nawozami. Co nie oznacza, że jest dla każdego, ponieważ
również posiada gluten i osoby z uczuleniem lub celiakią powinny unikać również
i ,,lepszego” glutenu.

Im mąka ma wyższy numer, tym jest zdrowsza. Najzdrowsza jest graham (typ 1850), razowa (typ 2000) i z pełnego przemiału (typ 3000).
Najmniej wartościowa jest pszenna: (typ 450).

Podsumowując lepiej wybrać się do prawdziwej piekarni niż supermarketu aby nie nabawić
się wzdęć, wypukłego i przelewającego się brzucha. Oczywiście jeszcze lepszym rozwiązaniem jest upieczenie swojego własnego chleba w domu 🙂