Koktajl z kaszy gryczanej niepalonej
Dla sportowców i Kowalskiego
Składniki:
-mleko migdałowe/ryżowe/sojowe/woda
-kasza jak w nazwie
-orzechy włoskie (opcjonalnie)
-banan
-odżywka białkowa wpc
Przyrządzenie jest banalne. Wszystko blendujemy. Tajemnicą jest jak jeść
surową kaszę gryczaną niepaloną…
Kaszę zalewamy zimną (przegotowaną) wodą i trzymamy aż zmięknie, a trwa
to mniej więcej dobę. Wodę możemy wymienić, aby kasza nie zaczęła gnić.
Jeśli jesteśmy mniej cierpliwi możemy użyć kaszy jaglanej ugotowanej, poczekać
aż wystygnie i możemy wszystko wrzucać do ,,jednego wora” i blendować 🙂
Koktajl jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu zjeść
w pracy lub przygotować posiłku, więc nie ma wymówek, że dieta nie jest dla ciebie! 😉
Kolejna grupa osób to sportowcy trenujący 2x dziennie (np pływanie,sztuki walki)
Często jedząc takie płynne koktajle nie będziemy czuć zalegania na żołądku lub odbijania
podczas treningu jak to jest w klasycznych posiłkach (ryż, mięso, warzywa itd)
ponieważ organizm strawi je znacznie szybciej. Dodatkowym atutem jest to, że w ten sposób
możemy zjeść znacznie więcej kalori niż w posiłku ,,stałym”. Sportowcy wytrzymałościowi jedzą
nawet 7 tys kcal dziennie, więc będzie to duże ułatwienie między treningami.
Pamiętajmy jednk, że nasza dieta powinna być urozmaicona, dlatego jedzenie ciągle takich samych posiłków nie będzie dobrym rozwiązaniem.
Urozmaicając dietę rozszerzamy ją i dostarczamy swojemu organizmowi więcej składników mineralnych i witamin.