Bardzo uniwersalny owoc, dzięki kwasowi oleinowemu obniża poziom cholesterolu, a
zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi a także wpływa dobrze na układ nerwowy.
Dodatkowo jest najbardziej kalorycznym ze wszystkich owoców ze względu na dużą
zawartość tłuszczu (bogaty w tłuszcze jednonienasycone omega 9, około 30%).
Posiada likopen (silny przeciwutleniacz), który niszczy wolne rodniki odpowiedzialne
za choroby nowotworowe. Dodatkowo zawiera dużo witamin z grupy B, C, E, A.
Jeśli komuś awokado nie smakuje na ,,surowo” podaje bardzo smaczny przepis
na przekąske w ciągu dnia.
Krem z awokado
Składniki:
– 2 banany najlepiej dojrzałe
– 1 dojrzałe awokado
– kakao wedle uznania (ja daje 2 łyżki bo lubie mocno czekoladowe)
– dla łasuchów łyżka miodu
Wszystko miksujemy i wykładamy na wafle ryżowe
Smacznego!!!